CÉDULÁK

 

DEJAVOU

 

 

 

Az USA újabban úgy viselkedik, ami kísértetiesen hasonlít az általunk megélt legvadabb időkre, az USA által megvetően lenézett kommunizmushoz. A világ szemében ez talán még fel nem ismerhető jellemvonás én emlékeimben, aki a szocializmus hazugságtengerében szocializálódtam, érzékeny hasonlóságokra talál.

 Hogyan lehetett nálunk, a szocializmusban nyugati útlevelet szerezni? - Bizonyítani kellett, hogy minden körülményünk a visszatérésre ösztönöz.

Hogyan lehet ma USA vízumhoz jutni? Bizonyítani kell, hogy minden körülmény a visszatérésre ösztönöz!

Trükköket kell alkalmazni!

Először is kell szerezni egy meghívólevelet. A rokonod cégénél ki kell állítani egy hamis munkáltatói igazolást arról, hogy neked nagyon fontos a beosztásod, és legfeljebb két hétre tudnak elengedni, fizetésed pedig több százezer forint. Ezután tehetős barátoddal át kell menni a bankba, és át kell számládra utaltatni vagy másfélmillió forintot, amit egy óra múlva visszautalsz a barátodnak. A közbeeső egy óra arra való, hogy közben a bank kiadjon egy igazolás arról, hogy van a számládon másfélmillió. Ezt a bizonylatot kell mellékelni a vízumkérelemhez. Mindebből az USA követségen látják, hogy karriered sínen van, nem lesz belőled illegálisan ott maradó feketemunkás.

Ha megkaptad a vízumot, akkor már csak az a felemelő procedúra vár rád, hogy köztörvényes bűnözők módjára fotót készitenek rólad, majd ujjlenyomatot vesznek tőled.

 Ehhez képest a Hegyeshalomnál a vasúti fülkében vöröscsillagos sapkás határőrök elemlámpás, tükrös alányúlós kutakodása a világ legemberségesebb jogtisztelő eljárása volt. 

Dejavou? Több annál!

A jogtalanság, diktatúra, állami szintre emelt hazugság, demagógia valóságos újraéledése.

Mikor volt jobb? - A szocializmusban!

Mert, az elzártság miatt kevés információ birtokában a másik, a távoli világ a vágyainkban tiszta, emberséges, demokratikus álomvilágként létezet.

Most azzal a reménytelen bizonyossággal élhetünk együtt, hogy máshol sincs Amerika, egy demokratikus emberséges társadalom.

A világ mindenhol ilyen. Talán benned még kialítható ilyen világ?

Pilisvörösvár, 2004. január 26.

 

                                                             Botzheim István