ELŐSZÓ

 

 

Csak azért fogadtam el a szerző felkérését egy előszó megírására, mert feltételezem, hogy élményeim és gondolataim a város sok - generációmhoz tartozó- polgárával egyeznek. Természetesen megtiszteltetés számomra Fogarassy Mihálynak mindannyiunk "Miska bácsi"-jának felkérése. Az elfogadás körüli hezitálás inkább a kötelező szerénység miatt és hogy méltó vagyok - e egyáltalán ezen megtiszteltetésre. 

A mű a Pilisvörösvári Községi Könyvtár történetéről szól 1950 és 1978 között, de a könyvtár "Miska bácsi" életműve is egyúttal. Ez az életmű sok Vörösvári ember művelődéstörténete, sorsa is.

Aki fogékony volt átengedhette magát a Fogarasy házaspár szelíd vezetésének a könyvek, az olvasás birodalmában. S mire észrevette magát örömmel, tapasztalhatta, hogy az olykor tudatos olykor ösztönös irányítás eredménye az a művelődési tudásív, amely kezdeti pillérei a klasszikus magyar és világirodalmi mesék majd az ifjúsági könyvek Verne Gyulával (így írva) kezdve Jókain át Móra Ferencig tart. Mikszáth Kálmán után a tapintatos vezetés abbamarad és az olvasás világában örömmel mozgó ifjú már önállóan, és élvezettel bolyong a könyvek világában. Ez a könyvtár azt is lehetővé teszi, hogy az érdeklődő eredetiben olvashatja Albert Schweitzer ötkötetes művét az életrajztól az élet tiszteletéről szóló filozófiai értekezéséig. 

Személyes élményem 1952-töl idézhető fel, amikor a könyvtár még a mostani kultúrház helyén létezett régi Herbszt féle kocsma Fő utcai helyiségeiben volt. Mire a mostani Manhertz zöldséges házában az akkor színpaddal rendelkező "Ásványbánya kultúrház" lett a könyvtár helyadója addig engem szüleim már eltiltottak az olvasástól, mert nem akartam tanulni ill., nem jutott rá időm. A konfliktus később rendeződött, közben átéltük az 56-os forradalmat, korosztályom olvasó, könyvtárlátogató középiskolás, majd egyetemista lett, és aki itthon volt 1966-tól a mostani épületben a nagy Vörösvári generáció tagjaként vehetett részt a Könyvbarátok Körének tízéves ünnepén. Ez a  "Miska bácsi" óvó kezei között felnőtt generáció vezeti ma iskolánkat, és orvosként gyógyítja a Vörösváriakat, de munkás polgárként is megállja a helyét bárhol az életben.

Kedves "Miska bácsi" én ezt köszönöm meg Neked!

 

 

 

 

                                                                                  Botzheim István

                                                                                  polgármester